Wednesday, July 22, 2009

DIALOG DUTA PRANCIS DENGAN SHEIKH ABDUL MAJID ZANDANI
Pernah suatu ketika duta besar prancis di Yaman menziarahi saya.. dan ini lah hasil dari perbualan tersebut:-

Duta: Hai tuan sheikh, adakah kehidupan ini telah betul-betul sempurna?

Sheikh: Belum lagi!!!

Duta : Bagaimana pula dengan agama? Adakah agama islam itu sudah sempurna?

Sheikh : Ya sudah tentu sudah sempurna..

Duta : Bagaimana agama boleh sempurna!!! Sedangkan manusia kan semakin berkembang maju dan moden? Bukankah agama terhad untuk sempurnakan hajat manusia yang semakin maju dengan bentuk yang baru?

Sheikh : Emmm…. Tuan duta, adakah bentuk mata tuan masih sama dengan mata manusia yang hidup pada zaman Muhammad dan nabi isa a.s?

Duta : Ya…. Bentuk yang sama...

Sheikh : Adakah bentuk anggota tubuh tuan masih juga sama seperti bentuk anggota tubuh manusia yang hidup pada zaman dahulu, yang hidup dizaman Muhammad dan Isa a.s?

Duta : Ya sudah tentu sama…, takkanlah sudah berubah dan bertukar…

Sheikh: Emmm…. adakah manusia sekarang mempunyai perasan cinta dan kasih sayang,.. perasaan benci,… takut… dan perasaan tamak haloba?

Duta : Emm… ya sudah tentu..

Sheikh : So.…, adakah manusia yang pernah hidup pada zaman nabi Muhammad dan juga Isa A.S punya perasaan seperti kita? Maksud saya, Punya perasaan kasih sayang, cinta, benci, takut dan tamak?

Duta : Ya betul…. Sama..

Sheikh: Emmm…. jadi jika begitu, bentuk perasaan diri kita di zaman moden dan meraka yang hidup dizaman dahulu tidak pernah pun berbeza dan bertukar!

Duta : Ya! saya setuju….

Sheikh: O.K!... jika tuan setuju, bentuk anggota tubuh dan perasaan manusia yang hidup pada zaman moden yang serba canggih ini, tetap sama dengan pembentukan diri dan perasaan orang yang hidup dizaman Nabi Muhammad S.A.W dan nabi Isa….

Duta: Mmmm…. Betul..betul!!!

Shiehk: Tuan duta,.. jika sekiranya kita mempunyai sejuta buah kerata Janis Marsedec, keluaran terbaru dan dari jenis yang sama… disertakan juga dengan ketalog yang sama, khas untuk model itu….

Adakah katelog tersebut boleh digunakan untuk mana-mana kerata dari sejuta buah kerata itu?

Duta: Ya… selagimana model yang sama… ciptaan yang sama.. maka sudah tentu katelog juga sama… dan katelog yang satu itu sesuai digunakan untuk semua kerata dari jenis yang sama….

Shiekh: Walaupun jika kita hantarkan katelog-ketelog itu ke seluruh pelusuk Asia. Eropah dan Amarika?

Duta: Ya!! Walaupun dimana sahaja di dunia ini… kerata itu takkan boleh digunakan kecuali dengan katelog yang sama, yang dicipta untuk kerata tersebut… selagimana kerata itu tidak berubah rekabentuknya….

Sheikh: Emm… walaupun kita keluarkan dari stor seratus buah kerata selepas sepuluh tahun? Adakah katelog itu masih juga sesuai digunakan?

Duta: Sudah tentu masih boleh digunakan… sebabnya, tidak pernah berlaku pengubahsuaian padanya…

Sheikh: walaupun kita keluarkan selepas 100 tahun? Sesuai lagi kah?

Duta: Sesuai lagi lah!! Selagimana tak diubahsuai!!

Sheikh: Yak ah? Bagaimana jika di keluarkan selepas 1400 tahun? Adakah katelog yang sama juga berguna dan masih boleh menhidupkan kerata itu?

Duta: Ya!! Selagimana tak berubah…

Sheikh: Jika begitu…. kalaulah katelog kerata yang telah dikeluarkan oleh kilang yang sama… sesuai untuk menghidupkan dan mengendalikan kerata dari jenis model yang sama… walaupun berbaza sudah zaman dan tempatnya…. Maka begitulah juga syariat dan agama yang datang dari sisi Allah ini… tetap berkait rapat dengan fitrah rekabentuk penciptaan manusia… dengan tubuh badan dan perasaan yang tidak pernah sesekali diubahsuai... Al-Qur'an dan Sunnah sebagai katelognya… Walaupun berubah zaman dan tempat…. Ia tetap juga sesuai untuk mengendalikan manusia yang diciptakannya… DIAlah yang mencipta manusia dan DIAlah juga yang paling tahu bagaimana untuk mengendalikannya… Al-Qur'an dan Sunnah ini akan terus sesuai dengan fitrah kejadian manusia…Firman Allah:

30. Maka hadapkanlah wajahmu dengan lurus kepada agama Allah; (tetaplah atas) fitrah Allah yang Telah menciptakan manusia menurut fitrah itu. tidak ada peubahan pada ciptaan Allah. (Itulah) agama yang lurus; tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui (Ar-Room/ayat 30).

No comments:

Post a Comment